Perşembe, Kasım 21, 2024

Tecrübelerini ve bilgilerini paylaşan baba...

Ana SayfaBebek GelişimiBebek BakımDoğum Sonrası İlk Hafta

Doğum Sonrası İlk Hafta

 

Doğumunuz gerçekleşti ve resmen annesiniz. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk anı asla unutamayacaksınız. İlk öpüşünüz kokusu ve ilk duyduğunuz ağlaması. Mucizenizi kucağınıza aldığınızda gelen mutlulukla beraber bazı duygu durumlarınında geleceğini bilmenizi isterim. Ancak endişelenmeyin. Bu duygu karışıklıklarını sadece siz yaşamıyorsunuz ve her şey çok normal.

Doğum sonrası oluşan duygu karmaşaları her annede aynı seyretmeyebiliyor. Yer yer ağlama yer yer gülme krizleri gelebilir. E olsun o kadar hormonlarınız içeride birbiriyle savaş veriyor. Siz şuanda dünyanın en kutsal göreviyle görevlendirildiniz ve bebeğinizle dünyanın en özel varlıklarısınız. Çok değerli çok özelsiniz bunu asla unutmayın.

Arastiranbaba.com – Yenidoğan

Bazen çok basit şeylere sinirlenebilir, kızabilirsiniz. Hatta çok alınganda olabilirsiniz. Buna biz yaygın deyimiyle lohusalık diyoruz. İlk zamanlar bunu daha baskın hissedeceksiniz ama zamanla duygu durumunuz normale dönecek. Size tavsiyemiz asla hiçbir şeyi kafanıza takmayın dert etmeyin. Sorunlarla bırakın eşiniz ilgilensin J ilk annelik deneyiminizi yaşıyorsanız bazı şeyleri bilemeyebilirsiniz. Bu asla bir eksiklik, becerisizlik değil. Öğreneceksiniz acele etmeyin. Bebeğinizi emzirmekte zorlanabilirsiniz, olsun boşuna mı aldınız o emzirme destek yastıklarını. En yakınınızdaki kişiden yardım isteyerek kolaylıkla emzirmeye başlayacaksınız. Bu bir gün sürecek belki birkaç gün daha. Sonrasında profesyonelleşecek belki yastığa bile ihtiyaç duymayacaksınız. Bir diğer sorunda bebek altını değiştirmek olabilir. Deneyiminiz yoksa başlangıçta biraz karmaşık, heyecanlı gelebilir. Bizim için macera dolu deneyimlerdi. Defalarca yüzümüz ıslandı hatta elimize bile yaptığı oldu, şimdi o günleri gülümseyerek hatırlıyoruz. Size tavsiyem doyasıya tadını çıkartıp kahkahalar atın. Deneyimli birini izleyerek alt değiştirmeyi kısa sürede öğrenecek ve pratikleşeceksiniz. Gelelim en can alıcı noktaya. Emzirme ve süt. Etrafınızda eminim bilirkişiler olacak, aç bu çocuk aç sütün mü yok senin. Emzir, bak acıktı yine diyecekler. Umarım yaşamazsınız ama yaşadığınızı varsayalım.  Size naçizane önerim derin nefes alın ve gülümseyin. Yalnız kalmak ve hoş bir müzikle bebeğinizi izleyerek bu büyülü anların tadını çıkarın. Parazitler her zaman olacaklar. Sütünüz ilk zamanlarda bebeğinizin ihtiyacı kadar gelecek. Düşünün bir bebeğiniz el kadar midesi ne kadar geniş olabilir ki? Emme refleksinden dolayı elini ağzına götürüp emmeye başlayacak. Bu aç olduğu için değil refleksten. Sütünüz gelmiyor da olabilir. Bu çok olası bir durum. Stres yapmayın vücudunuz bu sürece alışmaya çalışıyor. Mucizevi bir şey gerçekleşti ve siz doğum yaptınız. Bedeninizde kısa süre sonra bu sürece alışacak ve süt üretmeye başlayacak. Siz sakin kalmaya çalışın. Paniklemeyin ve akışına bırakın. İnsan psikolojisinin her şeyi etkilediğini asla unutmayın. Beyninize güzel mesajlar gönderinki süreciniz güzel devam etsin. Bol bol bitki çaylarıyla kendinizi ödüllendirin. Kendinizi dinleyin ve bebeğiniz uyudukça dinlenin. Eminim sütünüzün arttığını sizde fark edeceksiniz.

İlk kakaya gelecek olursak bu önemlidir. Mokenyumu genelde hastanede yapar bebeğiniz. Rengi siyah yada çok koyu yeşil yapışkan şeklindedir. Paniklemeyin bu çok normal.

ArastiranBaba.Com - Doğum sonrası ilk hafta
ArastiranBaba.Com – Doğum sonrası ilk hafta

Gece beslenmesi hakkında doktorunuz sizi uzun uzun bilgilendirecektir ama bende kısa bir özet geçmek isterim. Bebeğinizin ağlamadığı uyanmadığı zamanlarda siz alarm kurarak bebeğinizi beslemelisiniz. Beslenme süresini mümkün olduğunca iki saatten uzun tutmamaya özen gösterin. Minik uykucu uyanmak istemeyecek çoğu zaman. Burnunun ucunu hafifçe sıkabilir, ayak topuklarını okşayarak uyandırabilirsiniz. Kış bebeği ise evinizin çok sıcak olmamasına dikkat edin. Yenidoğanlar için ideal oda sıcaklığı 22-24 derecedir. Daha fazla sıcaklık sizi nasıl bunaltıyorsa miniğinizide bunaltacak ve uyanmasını güçleştirecek. Odanızı sık sık havalandırın ki mikroplar üremesin. Unutmadan uyku düzenine de değinmek isterim. İlk haftalarda bebeğiniz gece gündüz kavramını bilmediğinden gündüzü uyuyarak geceyi de uyanık geçirebilir. Bu her zaman böyle olmayacak siz gerekli eğitimi verdikten sonra öğrenecektir. Gündüz beslenmesini aydınlık bir odada gece beslenmesini ise karanlık bir odada sessizlik içinde yapmalısınız. Gündüz gürültü çıkmaması için hassasiyette göstermeyin. Öğrensin canım dünyanın oldukça gürültülü bir yer olduğunu. Müzik eşliğinde besleyebilirsiniz size çok iyi geleceğine eminim. Sakın unutmayın gündüz bol ışıklı gürültülü, gece karanlık ve sessiz. Miniğiniz verdiğiniz bu eğitimle kısa süre içinde gece gündüz kavramını öğrenecektir. Beslenmeden sonra yatağına yatırmadan önce gazını çıkartmanız gerekecek. İlk zamanlar bu işlemi kendi başına yapamayacağından sizin yardımınıza ihtiyacı var.  Aman kucağında çok tutma kucağa alışır nidalarına kulak asmayın. En çok ihtiyaç duyduğu şey sizin güvenli kollarınız, kalp atışınız ve kokunuz. Sizinle kendini bir bütün sanan bebeğinizi kendinizden mahrum bırakmayın. Ve unutmayın bir daha asla bu kadar minik olmayacak, bol bol tadını çıkartın. Zaman hızla geçmeye başlayacak doğuma kadar ağır ağır geçen zaman su olup akacak ve bebeğinizin ilk kontrol günü gelecek. Doğumdan sonraki birinci haftada gerçekleşecek kontrolde doktorunuz genel bir muayene yapacak ve size gelişimi sağlığıyla alakalı bilgiler verecek. Hava güzelse, mevsimde uygunsa çıkmışken bir çay içmeyi ihmal etmeyin derim. İlk bebekli gezmeniz olacak J

Yenidoğan çekimi yapmayı düşünüyorsanız ilk hafta ve takip eden birkaç gün bunun için çok uygun. Bebeğinizi şekilden şekle sokacaklar ve mükemmel pozlar çekecekler. Mali olarak uygunsanız es geçmeyin derim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments